Saturday, July 28, 2007

Nopti arabe in Golful Arabic

Ma convinge frate-meu sa merg la "Transformers", un film gen desene animate in care nici nu inteleg de ce a durat asa de mult pana s-a rostit celebra replica: "Gigel, soarta planetei e in mainile tale!" ;))

Dar nu despre cum mi s-a parut filmul voiam sa va povestesc, ci despre repetata aparitie in vorbe si traducere a unui misterios Arabian Gulf, tradus -normal- Golful Arabic. Deci dialogurile mergeau cam asa:

- In Qatar au fost zarite nave extraterestre! Trimiteti toate avioanele in Golful Arabic!
- Domnule presedinte, ei sunt supravietuitorii din Golful Arabic.

etc.

Aici se pare ca au fost cascati si scenaristii si traducatorul, pentru ca golful cu pricina este, evident, Golful Persic, chiar daca se pare ca in araba i s-ar zice, intr-adevar, Golful Arab(ic).

Chiar asa, Arab sau Arabic?

**
Noptile "arabe" sunt, desigur, cele 1001 de nopti, traduse in engleza "The Arabian Nights" si care mai scapa din cand in cand in traducere mot-a-mot prin vreun film de Hallmark sau Acasa.

5 comments:

Unknown said...

Salut! Felicitari pentru blog, acum e prima oara cand il vizitez si mi se pare geniala ideea sa deschizi unul pe tema asta..o sa raman pe aproape :)

runbaby said...

multumim :), te mai asteptam si, daca pescuiesti vreo perla, bring it on ;)

Cristian said...

iar nefericitii care asigura traducerea la diversele canale Discovery traduc "american Gulfcoast" prin coasta Golfului american; stiu vreo cateva milioane de indivizi care mananca multa fasole si foarte iute care ar fi fericiti ca golful acela sa fie cu adevarat american dar, pana una-alta, ramane Golful Mexic, spre linistea lui sublocotenente Marcos si a vecinului mai mult mort decat viu de dincolo de garla care bea rom si fumeaza cohiba

runbaby said...

uite, pe asta n-o sesizasem niciodata, imi aminteste de o gluma:

de ce n-are mexicul echipa olimpica la inot?
pentru ca toti mexicanii care stiu sa inoate sunt deja in SUA!

Sorin G said...

Nu stiu ce sa zic, in Romania tradus prost sau nu, mie mi-a placut teribil Transformers. Nu-mi plac benzile desenate sau desenele animate despre fratii astia, dar 'the motion picture' mi s-a parut destul de reusit pentru un film de popcorn :) Actiune, idee, efecte speciale si muzica ce incarca imaginile. A fost genul de film de la care cand am iesit din sala de cinema m-am dus din nou la casa de bilete sa-l mai vad odata :D