Tuesday, September 11, 2007

banalitate

aproape ca-mi vine sa-mi cer scuze ca va deranjez cu asta, e o greseala atat de frecventa incat incepe sa-mi para minora si ca oricum toata lumea intelege. However, daca tot m-am apucat:

Azi dimineata, N24, stire despre cum mai este perceput 11 septembrie la 6 ani dupa:

"Ziarul Liberation citeaza un raport clasificat al CIA (...)".

pai da...

8 comments:

Jo Ilie said...

Dar sa stii ca si legea se numeste "a informatiilor clasificate". Poate ca nu "suna" romaneste, dar este un termen juridic corect.

runbaby said...

m-a bantuit si pe mine problema asta dupa ce am postat, in dexul online clasificat e doar ce stim noi de mici, adica clasare, ordonare, indosariere. poate in noul doom or fi introdus si sensul 'recent' :). eu cred ca termenul e barbarism, desi va intra probabil in categoria in care este acum, de pilda, 'locatie', adica va fi folosit in sensul de secret pana va fi omologat ca atare si de dictionar (daca nu s-a intamplat deja).

Jo Ilie said...

Limba-i vie :)

Sunt de acord cu tine ca suna barbar, dar are un sens legal ce nu poate fi inlocuit de alt cuvant. De aici s-a impus probabil.

ChriSmilla said...

mai, dar legea se numeste asa pentru ca cineva a tradus-o aiurea din engleza? ma intreb...

runbaby said...

nu stiu, eu as vota ca da, dar deja dezbaterea nu-si prea mai are obiectul, fiindca in limba vorbita culta, nu de-aia gen "baiatu' care i-am zis ca am decat un neuron" :D, "clasificat" e folosit pe scara larga ca "secret". eu o sa ma tin cu dintii de prostiile mele desuete si nu-l voi folosi cu acest sens, dar e o rezistenta futila si inutila :)...

si jo are dreptate, limba e vie (plus o comoara pe mosie revarsate, of course :D)

Jo Ilie said...

Cred ca echivalentul ar fi "secretizate", nu "secrete", pentru ca nici un document, in nici o tara, nu este secret. Toate documentele sunt publice - asta e regula - iar unele sunt exceptate de la regimul public pentru o perioada determinata (max 50 de ani) in cazul in care publicarea lor ar aduce prejudicii unui alt interes public (ex: siguranta nationala). Exceptarea se face numai in baza legii. La noi e legea informatiilor clasificate.

Io tot o dau cu legea, ca la asta ma pricep. :)) Dar poate asa va suna mai familiar. Eu m-am invatat cu acest sens pentru ca am predat FOIA si restul legilor transparentei.

runbaby said...

corect, secretizate, mea culpa. stii ce e ciudat, nici mie nu-mi suna rau "legea informatiilor clasificate", dar la "raport clasificat", de pilda, ma zbarlesc.

Sahara Penguin said...

Adica ai o problema cu mascul(in)ul... I got it...